Miljøsertifsering: Bygget er miljøsertifisert BREEAM-NOR Very Good. 

Bærekraftige tekniske løsninger i prosjektet

Energibehovet dekkes av energibrønner med frikjøling i sommerhalvåret, mens det i vinterhalvåret leveres oppvarming fra energibrønn og bærekraftig varmepumpe. Denne varmepumpen har kuldemedie med lav GWP og R290 propan. Det er behovsstyrt (VAV: Variable Air Volume) styring av ventilasjon i kontor og møterom, noe som reduserer luftmengdebehovet og energibruk i disse rommene, mens toalettene har vannbesparende armatur. Det er lagt opp til AC- og DC-lading til både el-biler og el-lastebiler, AC-lading står for Alternating Current og er lading med en effekt opptil 22kW. DC lading står for Direct Current og denne lader med en effekt på over 50 kW. Bygget er levert med utvendig solavskjerming som styres fra en værstasjon på taket. Ved hjelp av formålsdelte termiske og elektriske energimålere får man full kontroll på energiforbruket.  

  • Det er levert totalt tre ventilasjonsanlegg for dette bygget. To av disse går til ventilering av pakkehall, og et aggregat går til kontordelen. Kun aggregat til kontor har kjøling. Alle aggregatene er utstyrt med roterende gjenvinner.   

  • Romstyring (varme, kjøling og belysning) av hele bygget er løst via KNX (KNX er en standard for bolig- og bygningskontroll)  

  • Pakkehallen er delt inn i 7 soner hvor varme styres individuelt.  

  • Oppvarming i pakkehaller skjer via ventilasjon, aerotempere og varmluftsgardiner.  

  • Oppvarming i kontorer og møterom løses via radiatorer.  

  • Eksisterende sprinkelsentral er videreført til dette bygget, hvor det er satt inn nye stengeventiler med alarmering til brannsentral.  

  • Solavskjerming går opp/ned fasadevis, og styres av eksisterende værstasjon. Med mulighet for vaskesignal og ryddesignal via SD-anlegg (sentralt driftsanlegg).  

Suksessfaktorer for prosjektet Posten Stokke og gode råd til ditt prosjekt

  • Planlegging i sluttfase: God planlegging var alfa og omega i en veldig tight sluttfase. Det meste gikk som det skulle, uten store overraskelser underveis. Sammen med omfattende planlegging og gjennomføring fra TE (teknisk entreprenør), klarte vi å overlevere bygget 2,5 mnd. før tiden.  

  • Prøvedrift: Godt samarbeid i prøvedriftsperioden, hvor flere av TUE-ene (tekniske underentreprenører) er på bygget fremdeles da det er ombygginger og oppgradering i pakkehallen. Gjennom perioden ble det avdekket en del feil med energimåler-oversikten, dette har blitt løst.   

  • Miljø/bærekraftsprosessen i prosjektet: Prosjektet var Norges første prosjekt med BREEAM-NOR versjon 6.0. Siden dette var nytt for alle involverte ble det en del utfordringer i forhold til maler og dokumentasjonskrav. Men med dette prosjektet har alle involverte lært mye om den nye manualen (6.0), og kan ta med seg dette inn i kommende prosjekter.